INTERVIEW MET PROF.DR. H.G.M. ROOIJMANS

No Nonsense

  • 6 min.
  • Portret
  • Universiteit

Het onderstaand gesprek met prof.dr. H.G.M. Rooijmans, hoogleraar psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Leiden, is het zevende van een serie interviews met afdelingshoofden van universitaire klinieken. De gesprekken gaan over de patiëntenzorg, de opleiding, het onderwijs en het onderzoek aan hun universiteit en vakgroep.

'Wat is hier de kleur van de psychiatrie?', vraagt Rooijmans na afloop van het interview aan zijn volgende bezoeker: 'No nonsense', flapt die eruit en grinnikend roept de hoogleraar de interviewer achterna: 'Dit was echt niet afgesproken!' Zojuist heeft hij een vurig pleidooi gehouden voor een nuchtere kijk op de psychiatrie, een wetenschappelijke houding, meer promoties: no nonsense als leidraad voor de opleiding tot psychiater.

Waaruit bestaat de patiëntenzorg op uw afdeling?

'Er is hier in het Academisch Ziekenhuis Leiden geen volwaardige psychiatrische kliniek, dat is anders dan bij de meeste universitaire klinieken. Er is een klein stukje hier, en een groter stuk in Psychiatrisch Ziekenhuis Endegeest in Oegstgeest, de Jelgersmakliniek. Ik verdeel m'n tijd over deze twee lokaties, en ik ben niet de enige. In het AZL is een kleine afdeling met 7 bedden,

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?