ESKETAMINE NEUSSPRAY IN DE BASISVERZEKERING

‘Patiënt krijgt behandeling in een gespecialiseerd centrum, maar blijft óók bij eigen behandelaar’

  • 5 min.
  • Beleid

Esketamine neusspray voor patiënten met een therapieresistente depressie wordt in Nederland sinds 1 september 2021 vergoed via de basisverzekering. De Psychiater stelde vijf vragen aan dr. Selene Veerman, lid van de commissie Medicatiebeleid van de NVvP, en dr. Eric Ruhé, expert lid stemmingsstoornissen en lid van het landelijke netwerk Esketamine neusspray, over de invoeringsperikelen van dit nieuwe medicijn.

1. Er is anderhalf jaar verstreken tussen de goedkeuring van esketamine neusspray door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA en opname in de basisverzekering. Had dat te maken met de hoge behandelkosten per patiënt?

Eric Ruhé: ‘Dit heeft te maken met het feit dat het ministerie het middel “in de sluis” plaatste, in afwachting van prijsonderhandelingen. Dat had tevens tot gevolg dat het middel alleen intramuraal mag worden toegediend, wat zaken nog ingewikkelder maakt. Het heeft daarom veel voeten in de aarde gehad om met alle partijen – ministerie van VWS, verzekeraars, Zorginstituut Nederland, de Nederlandse ggz, NVvP en Depressie Vereniging – praktische afspraken te maken over de inrichting van de behandeling van de groep voor wie het middel beschikbaar komt. Esketamine neusspray

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?