PSYCHISCHE HULP AAN VLUCHTELINGEN

‘Bij alle vluchtelingen kun je de principes hanteren van watchful waiting

  • 5 min.
  • Maatschappij

Psychische hulp aan vluchtelingen: is dat wezenlijk anders dan hulp aan mensen die niet zijn gevlucht? Met een overstromend ‘Ter Apel’ en veel Oekraïners die hun land hebben verlaten en inmiddels hier wonen, is deze vraag op z’n minst actueel. Volgens psychiaters Fieke Felix en Imma van Galen-Oosterkamp van ARQ Centrum’45, onderdeel van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, is zinvolle dagbesteding essentieel.

Symbolische afbeelding (kleur) mentale hulp vluchteling
Beeld: Pascal Tieman

Fieke Felix en Imma van Galen werken bij ARQ Centrum’45 bij het team dat psychiatrische zorg levert aan ongedocumenteerden. De ongedocumenteerden – dit zijn mensen zonder geldige verblijfsvergunning die niet erkend zijn door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) – die Van Galen en Felix zien, hebben nogal wat meegemaakt. ‘De ellende die je op tv ziet, horen wij in onze spreekkamer. Vaak zijn het heftige verhalen over tochten door de woestijn, ontberingen in detentiecentra en mensensmokkelaars. Toch is psychische hulp aan deze vluchtelingen niet specifiek anders. Het is wel zoeken naar de sleutel: ze moeten ruimte vinden in hun hoofd voor een behandeling. Aan de huidige leefomstandigheden kunnen wij niet veel doen, dat moeten ze dan echt even parkeren voordat wij een psychiatrische behandeling kunnen inzetten’, vertelt Felix.
Van Galen voegt eraan toe dat deze mensen naderhand aangeven dat het heeft geholpen om over hun problematiek te spreken en dat ze meer rust

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?