Zelf bepalen is fijn

  • 1 min.
  • Bestuurscolumn
  • Column
Portretfoto (kleur) Niels Mulder

Momenteel wonen we in een comfortabel vakantiehuis, in between houses. We zijn in afwachting van ons nieuwe huis en dat is even wennen. Eigen spullen in de opslag. Niet helemaal ideaal, maar wel eigen keus. Beetje afstand nemen van oude patronen en nieuwe gewoontes ontwikkelen (‘Waar hangt nou die theedoek?’), een periode van transitie. Ook ons werkveld is erg in beweging, maar waar naartoe? 

Gedeeltelijk hebben we dit als psychiaters zelf in de hand en proberen we ons werk op onze eigen manier vorm te geven. Dit proces wordt ook wel jobcrafting (boetseren van werk) genoemd, leerde ik op het afgelopen Voorjaarscongres. Ik vond dit een mooie term en bovendien bleek uit onderzoek dat de mate waarin professionals hiertoe in staat zijn verband houdt met meer plezier in het werk. 

Een jonge psychiater – pas begonnen in een F-ACT team – vertelde hoe ze met haar team ‘niet meer aan wachtlijsten doen’. Sinds haar aanstelling hebben zij er een project van gemaakt om de wachtlijsten weg te werken. Het aantal aanmeldingen en uitschrijvingen is nu in evenwicht. Zij en haar team zijn daar erg trots op. Een prachtig voorbeeld van hoe professionals samen het heft in handen nemen om bepaalde grote en landelijke dilemma’s, zoals de wachtlijsten, het hoofd te bieden met eigen creatieve oplossingen.

Om het uitgekauwde woord ‘uitdaging’ maar van stal te halen; het vergroten van onze professionele autonomie en meer werkplezier zie ik als een van de belangrijkste uitdagingen voor de komende tijd om alle dilemma’s die op ons afkomen aan te kunnen. Een oproep aan werkgevers, zorgverzekeraars en overheid om hiervoor betere voorwaarden te scheppen. Aan ons om het belang van professionele autonomie stevig over het voetlicht te brengen.

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk en ook niet per se gezegd dat het lukt. Maar wel de moeite waard, denk ik. Want het heft in eigen handen nemen, in combinatie met een beetje creativiteit en voldoende randvoorwaarden, kan veel opleveren. Zo zijn mijn vrouw en ik in ieder geval wel bezig geweest bij het creëren van onze nieuwe stek. Nog even een tijdje bivakkeren in het vakantiehuis en dan gaan we zien of het is gelukt. En ook al liep niet alles zoals gepland, het was wel fijn om het allemaal zelf te kunnen bepalen.