PROF. DR. JEREMY COID OVER GEWELD BIJ PSYCHIATRISCH PATIËNTEN

‘Mensen met schizofrenie zijn veel vaker slachtoffer van geweld dan dat ze zelf dader zijn’

  • 6 min.
  • Keynotespreker

De Britse emeritus hoogleraar forensische psychiatrie Jeremy Coid is een van de eersten die uitgebreid onderzoek deed naar het gebruik van geweld door patiënten met schizofrenie of psychoses. En er is nog veel meer onderzoek nodig volgens hem. ‘Sommige mensen vinden dat ik het stigma vergroot. Maar mij gaat het erom dat mensen die risico lopen om opnieuw de fout in te gaan, eindelijk goed worden behandeld.’ Vijf vragen aan prof. dr. Jeremy Coid.

Portretfoto (kleur) Jeremy Coid

1. In de publieke opinie worden mensen met schizofrenie of psychoses vaak gezien als gevaarlijk. Hoe kijkt u daar tegenaan?

‘Dat is een misvatting. Maar het is complex en het hangt er vanaf of je kijkt naar het niveau van de individuele patiënt of naar de bevolking in z’n totaliteit. Mensen met schizofrenie zijn in vergelijking met de algemene bevolking veel vaker slachtoffer van geweld dan dat ze dader zijn. Gedurende hun leven zijn ze niet gewelddadiger dan anderen. Maar je kunt ook niet uit het oog verliezen dat er een verband is tussen schizofrenie en het plegen van geweld; een subgroep van mensen met schizofrenie kan zeer gewelddadig zijn, vooral wanneer ze acuut psychotisch zijn. Klinische ervaring leert dat sommige mensen in acute psychotische fases vaker heftiger en ernstiger symptomen hebben en dat geweld vaker voorkomt in deze periodes. Ik wilde onderzoek doen naar de oorzaken van dat geweld. De meeste onderzoeken vergelijken mensen met psychoses met mensen die niet

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?