'Hoezo werken aan kwaliteit, doen we het niet goed?'

De specialist en de zorg voor kwaliteit

  • 9 min.
  • Beroepsuitoefening
  • Management

In de gezondheidszorg wordt veel gedaan aan kwaliteitszorg door specialisten en het ziekenhuis als geheel. Het niveau van de geleverde kwaliteit is in het algemeen hoog. De nieuwe wet- en regelgeving en de toenemende concurrentie vereisen echter een meer integrale benadering van de kwaliteitszorg. Daarnaast dient er, mede onder invloed van de toenemende concurrentie, meer aandacht te worden besteed aan de relationele aspecten van de te leveren kwaliteit. In dit artikel geven drs. M.W. Meerdink en drs. Th.M.O. Jetten, organisatieadviseurs bij Twijnstra Gudde, aan wat wordt verstaan onder kwaliteit, welke drie aspecten zijn te onderscheiden en wat kwaliteitszorg inhoudt. Vervolgens wordt de huidige stand van zaken geschetst en worden de consequenties van de nieuwe ontwikkelingen besproken (te weten de nieuwe kwaliteitswet, het advies van de commissie Biesheuvel en de toenemende concurrentie). Tenslotte noemen de auteurs aandachtspunten bij het vormgeven van effectieve kwaliteitszorg.

BEGRIPSOMSCHRIJVING

Iedereen verstaat vanuit zijn eigen optiek weer wat anders onder kwaliteit. Voor je het weet wordt kwaliteit een soort containerbegrip en weet niemand wat er precies mee wordt bedoeld.
De volgende omschrijving van kwaliteit is volgens ons bruikbaar en hanteerbaar in de gezondheidszorg:
'Kwaliteit is doen wat de klant verwacht c.q. wat met hem is afgesproken tegen minimale kosten (en overlast voor de patiënt) en met georganiseerde zorgvuldigheid.'

Wij onderscheiden drie aspecten van de definitie van kwaliteit:

  • Doen wat de klant verwacht, tegen minimale kosten.
    Dit betekent: het goede doen (effectief zijn) en dat goed doen (efficiënt zijn). Daarbij gaat het vooral om de functioneeltechnische kanten van kwaliteit. 
  • Met minimale overlast voor de patiënt/ cliënt. &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?