Programmatisch werken in de geestelijke gezondheidszorg

  • 5 min.
  • Beroepsuitoefening
  • Management

Sinds het einde van de jaren tachtig wordt er in de geestelijke gezondheidszorg gewerkt aan een fundamenteel andere ordening en organisatie van het hulpaanbod. Bij deze verandering maakt de term 'zorgprogramma's' steeds meer opgang, zorgprogramma's die de flexibiliteit, verscheidenheid en samenhang in het hulpaanbod moeten vergroten. In 1992 resulteerde dit in het rapport 'GGZ in programma's' van de Nederlandse Vereniging voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg (NVAGG).

Een van de enthousiaste pleitbezorgers voor het werken met programma's is dr. A.H. Schene, psychiater en universitair hoofddocent bij de vakgroep psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Momenteel ontwikkelt hij met zijn collega's een programma voor patiënten met stemmingsstoornissen en één voor patiënten met schizofrene stoornissen.
Bij het opstellen van de programma's is hij uitgegaan van het raamwerk zoals dat in het rapport van de NV AGG is gegeven. De definitie die hierin voor programma's wordt genoteerd is als volgt: 'een programma in de geestelijke gezondheidszorg is een aantal gespecificeerde en op elkaar afgestemde activiteiten en maatregelen, gericht op het verlenen van een bepaalde dienst of het bewerkstelligen van een bepaald effect, ten behoeve van een specifieke groep hulpvragers.' &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?