Patiënten-dossier in handen van de patiënt

The Guardian Angel

  • 5 min.
  • Beroepsuitoefening
  • Informatietechnologie

De patiënt zal een grotere therapietrouw vertonen en minder beroep doen op de gezondheidszorg als hij beter is geïnformeerd over zijn eigen gezondheid. Prof. P. Szolovits ontwikkelde The Guardian Angel, een revolutionair idee dat de informatiestructuur in de gezondheidszorgsector ingrijpend kan veranderen. In nummer 2 ('95) van De Psychiater werd het systeem beschreven; nu komt de praktijk aan de orde.

Abby Kaye is een 14-jarig meisje dat sinds 5 jaar lijdt aan insuline-afhankelijke diabetes. Sinds 2 jaar meet ze zelf haar bloedsuiker en dient zichzelf zonder hulp van haar ouders de insuline toe.
Dagelijks meet ze bloedsuikerspiegel na het ontwaken. Zo ook vandaag: 230 mg/dl; de waarde wordt automatisch verwerkt in haar Guardian Angel-Personal Digital Assistent GA-PDA (verder aangeduid als Personal Assistant), die aan de glucometer is verbonden. Haar Personal Assistent stelt vast dat de bloedsuikerspiegel voor het ontbijt op vijf van de laatste zeven dagen hoger is dan 150. Omdat het niet alarmerend is wordt de informatie opgeslagen maar nog niet aan Abby medegedeeld; het zou nu nog niet tot een aanpassing van beleid leiden. &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?