Automatisering in de psychiatrie-praktijk?

  • 4 min.
  • Automatisering
  • Beroepsuitoefening

Vanwege de toenemende standaardisatie (DSM-IV en ICD-10) is in de jaren tachtig het AMDP ontwikkeld. Dr. M.J.A.J.M. Hoes en drs. J.H.B. Zeypveld, psychiaters van het Tielse Rivierenland-ziekenhuis, waren betrokken bij de totstandkoming van dit registratiesysteem en zagen een software-implementatie mislukken.

Administratieve processen lenen zich goed voor automatisering. Bij het registreren van Naam Adres Woonplaats-gegevens en de verzekering van patiƫnten en bij het plannen van de agenda kan de computer een belangrijke rol vervullen. Moeilijker wordt het als diagnostische processen digitaal ondersteund moeten worden. De ontwikkeling van diagnostiek ondersteunende programma's staat nog in de kinderschoenen. Zelfs het systematisch registreren van medische informatie in een computer blijkt een moeilijk uitvoerbare taak te zijn. Als programma's ten behoeve van deze taak gebruik maken van vrije tekstvelden is de betekenis ervan gering.
De informatie is in dat geval niet oproepbaar of geschikt voor statistische verwerking; bovendien wordt de gebruiker niet door de software geleid naar een complete registratie.

AMPD

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?