EEN DRIELUIK OVER HET SPECIALISME FARMACEUTISCHE GENEESKUNDE

Het Geneesmiddel als Beroep

  • 4 min.
  • Beroepsuitoefening
  • Geneesmiddelen

Wanneer een studie geneeskunde wordt afgesloten met een succesvol artsexamen is aan een belangrijke voorwaarde voor beroepsuitoefening in het kader van de individuele patiëntenzorg voldaan; een kader waarbinnen vervolgens regelmatig een recept zal worden uitgeschreven. Een groeiend aantal afgestudeerde artsen kiest aan het eind van hun opleiding echter niet meer voor die individuele patiënt, maar in plaats daarvan juist voor het geneesmiddel.

Zo'n arts die het geneesmiddel kiest als zijn specialisme (de 'farmaceutisch arts'), verruilt in zekere zin het voorschrijven van een geneesmiddel aan een individuele patiënt voor het 'voorschrijven' van een (meestal) nieuw geneesmiddel aan een populatie.
Omdat in de naaste toekomst de informatievoorziening rond het geneesmiddel van toenemend belang zal zijn bij farmaco-therapeutische keuzes van de klinisch-practicus en omdat de farmaceutisch arts een steeds belangrijkere rol zal gaan spelen bij het tot stand komen van die informatie, lijkt het zinvol om wat meer inzicht te geven in het werkgebied van die farmaceutisch arts. In een drietal bijdragen, waarvan dit de eerste is, gaan wij daarom in het kort in op steeds een ander facet van het totaal aan verantwoordelijkheden van een arts binnen de medisch-wetenschappelijke afdeling van een farmaceutisch bedrijf.

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?