Prof.dr. P. Eikelenboom over klinisch wetenschappelijk onderzoek in de gerontopsychiatrie

De strijd tegen de ziekte van Alzheimer

  • 7 min.
  • Onderzoek
  • Wetenschap

Door de toenemende vergrijzing zal in ons land het aantal demente bejaarden in 2010 rond de 150.000 bedragen. Meer dan 80% van deze groep krijgt de ziekte van Alzheimer. Prof.dr. P. Eikelenboom is bijzonder hoogleraar gerontopsychiatrie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij werkt als psychiater in de Valeriuskliniek, een onderdeel van het Psychiatrisch Centrum Amsterdam. Met zijn biomedisch onderzoek naar de pathogenese van de ziekte van Alzheimer levert hij een zeer belangrijke bijdrage in de strijd tegen deze aandoening.

Zijn belangstelling voor de gerontopsychiatrie komt rechtstreeks voort uit zijn interesse voor biologische verouderingsprocessen en zijn wens psychiater te worden. Van een keuze wil Eikelenboom niet spreken. Al tijdens zijn medische studie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam werkte hij in zijn vrije tijd in de psychiatrische verpleging, en het lag dan ook voor de hand dat hij zich hierin zou specialiseren. Dit lijkt in tegenspraak te zijn met het onderwerp van zijn dissertatie: een zuiver wetenschappelijk onderzoek op het terrein van de immunologie.
De opzet en het karakter van dit onderzoek zijn echter mede bepalend geweest voor zijn latere opvattingen over klinisch wetenschappelijk onderzoek.

GERONTOPSYCHIATRIE

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?