De cliëntenbond

'Het stille werk' als pijler van de organisatie

  • 4 min.
  • Beroepsuitoefening

De cliëntenbond is van en voor mensen die een beroep doen of gedaan hebben op hulpverlening binnen de geestelijke gezondheidszorg. De vereniging is opgericht in 1971 uit onvrede met de toenmalige situatie in de GGZ. 'Als actiegroep om de problemen uit te schreeuwen die de mensen in de inrichtingen meemaakten,' aldus Rob Groenewegen, secretaris van de Cliëntenbond.

Na een televisie-uitzending stroomden de leden toe. In korte tijd groeide de bond uit tot een spreekbuis voor cliënten. Met 1400 leden behoort de bond niet tot de grotere belangenorganisaties, maar is de organisatie er wel één waarbij de steun aan cliënten zelf centraal staat.
Groenewegen gaat niet gebukt onder het relatief geringe aantal leden. 'Het is maar hoe je het bekijkt. Het klopt dat we misschien niet zo heel veel leden hebben, maar wij hebben veel vrijwilligers in dienst. Qua menskracht zijn we dus behoorlijk groot. Het is ook belangrijk je te realiseren dat andere organisaties niet diezelfde achterban hebben als wij. Wij zijn meer dan andere cliëntenorganisaties een beweging van de mensen zelf die in de psychiatrie zitten of hebben gezeten.' &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?