Promotie H.W. Reus

Cognitieve therapie, een reëel alternatief bij de vitale depressie

  • 4 min.
  • Promotie

De vitale depressie laat een aantal vitale verschijnselen zien. Op grand van de aard van deze verschijnselen veronderstellen onderzoekers en psychiaters een biologisch substraat. Een behandeling met antidepressiva lijkt dan voor de hand te liggen. De Nijmeegse psychiater H.W. Reus laat in zijn proefschrift zien dat cognitieve therapie echter even effectief kan zijn.

De oorsprong van het door Reus en zijn medewerkers verrichte onderzoek ligt in de verwondering over het feit dat bij de behandeling van een vitale depressie zowel antidepressiva als cognitieve therapie werkzaam zouden zijn. Dit betekent dat waar een stoornis in het biologisch substraat wordt verondersteld, ook een psychologische behandelstrategie tot een positief effect zou leiden.
De belangstelling van Reus voor de psychotherapie is niet vreemd. Na zijn registratie in 1981 als psychiater, werd hij ook ingeschreven als psychotherapeut. Hij specialiseerde zich tot gedragstherapeut en was enkele jaren werkzaam bij het Instituut voor Multidisciplinaire Psychotherapie in 's Hertogenbosch. In januari 1985 maakte hij de overstap naar het AZN (Academisch Ziekenhuis Nijmegen) St. Radboud, waar hij op de afdeling Psychiatrie werkt als coördinator van de polikliniek.

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?