Computer Assisted Surgery:

Ontwikkeling van nieuwe operatietechnieken ligt in verschiet

  • 4 min.
  • Media & Cultuur

Op steeds meer terreinen wordt in de geneeskunde gebruik gemaakt van de computer bij medisch handelen. Ook in de chirurgie. Deed de computer tot voor kort vooral dienst als hulpmiddel bij het onderwijs, inmiddels wordt de computer steeds meer gebruikt bij het uitvoeren van operaties. Telesurgery biedt zelfs de mogelijkheid operaties uit te voeren door een chirurg die zelf niet in de operatiekamer verblijft. Internet geeft de laatste stand van zaken.

Het gebruik van computersystemen bij chirurgisch handelen wordt in vaktermen Computer Assisted Surgery (CAS), ook wel Computer Aided Surgery, genoemd. Van oorsprong was CAS de techniek om driedimensionale orgaanmodellen te vervaardigen op de computer. In de loop der jaren heeft het een aanzienlijk bredere betekenis gekregen. CAS kent momenteel vijf verschillende toepassingsgebieden.
Allereerst het plannen van chirurgisch ingrijpen. Hierbij valt te denken aan het modelleren en visualiseren van CT-scans, MRI's, ultrasound en angiografie. Integratie van diverse beelden kan helpen bij de voorbereiding van operatieve ingrepen. Ook kan een operatie op de computer worden gesimuleerd voordat feitelijk wordt ingegrepen.

Navigatie

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?