E-mail contact tussen medici in Alaska

Telemedicine in de praktijk

  • 5 min.
  • Media & Cultuur

Frederick Pearce is hoofd van het 'Applied Sciences Laboratory' van de University of Alaska in Anchorage. En hij is bezeten. Bezeten van het telemedicineproject dat onder zijn leiding wordt opgezet. Het principe is heel eenvoudig. Via e-mail meldt de arts uit een lokaal gezondheidscentrum zich bij het ziekenhuis of de specialist. Door de specialist wordt dan, ook via e-mail, een advies gegeven voor verdere behandeling.

'We zoeken niet naar technische hoogstandjes. Wij hoeven geen ingewikkelde afbeeldingen, geluiden of documenten over de telefoonlijn te versturen. We willen gewoon een systeem maken dat ons academisch ziekenhuis verbindt met de talloze lokale gezondheidscentra. Telemedicine als praktisch project, daar gaat het om'.
Waarom zou uitgerekend in Alaska met telemedicine begonnen worden? Elders in de Verenigde Staten ligt immers een veel geavanceerder kabelnetwerk? Pearce: 'Juist daarom. Degene die wat wil weten over de beste manier om met water om te gaan vervoegt zich bij de bewoners van de woestijnen in Californië. Want daar is het water schaars'. 'Om telemedicine te ontwikkelen moet men bij ons zijn. De afstanden in Alaska zijn groot en het telefoonnet heeft de kwaliteit van een derde wereldland. Ons project kan dan ook vrijwel probleemloos worden toegepast in ontwikkelingslanden.' &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?