Alcohol en softdrugs in psychiatrische instellingen

  • 5 min.
  • Opinie

De vraag of psychiatrische instellingen hun patiënten mogen verbieden alcohol en/of softdrugs te gebruiken is voor De Psychiater de aanleiding geweest om een aantal psychiaters de volgende stelling voor te leggen. 

De aanwezigheid en het gebruik van alcohol en softdrugs kan in de huisregels van een psychiatrisch ziekenhuis worden verboden, indien de patiëntenpopulatie daartoe aanleiding geeft.

G.E. Schaap, lid Raad van bestuur stichting GGZ Groningen

Uit onderzoek blijkt - zie bijvoorbeeld het recente augustusnummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie - dat bij meer dan 30 procent van opgenomen psychiatrische patiënten sprake is van co-existent middelenmisbruik. Duidelijk is dat er een complexe relatie is tussen middelen(ge)misbruik en psychiatrische stoornissen; zo kunnen toestandsbeeld, behandeling, beloop en prognose in negatieve zin beïnvloed worden. Psychiatrische ziekenhuizen dienen met het oog op hun patiëntenpopulatie alsook door hun grote mate van (openbare) toegankelijkheid een beleid te hebben danwel te formuleren over gebruik, in bezit hebben, aan anderen verstrekken en handelen in alcohol en drugs. Dit beleid dient onder anderen duidelijk geformuleerd te zijn in de huisregels. &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?