Antidepressiva verminderen premature ejaculatie

  • 5 min.
  • Promotie

Mannen die last hebben van een snelle intravaginale ejaculatie, kunnen worden geholpen met een nieuwe groep antidepressiva, de zogeheten selective serotonin reuptake inhibitors (SSRI's). Dat blijkt uit het proefschrift When seconds count, selective serotonin reuptake inhibitors and ejaculation van psychiater M.D. Waldinger.

0ver premature ejaculatie is zeer weinig bekend. De oorzaak is onduidelijk, er zijn geen epidemiologische studies naar verricht en er bestaat zelfs geen scherpomlijnde definitie van.
Toch durfde psychiater Waldinger het aan om in het kader van zijn promotie een behandelmethode te zoeken voor mannen met een snel orgasme. Daarbij ging hij ervan uit dat de seksuele klachten niet het gevolg waren van psychische problemen, maar van neurobiologische mechanismen.
Om die reden heeft Waldinger niet geprobeerd zijn patiƫnten met psychotherapie te helpen, maar met medicijnen. Door het voorschrijven van verschillende SSRI's, waarvan bekend is dat ze bepaalde seksuele functies kunnen remmen, hoopte Waldinger de ejaculaties van zijn patiƫnten te kunnen uitstellen. Ook wilde hij onderzoeken of de SSRI's onderling verschilden in hun invloed op het orgasme.

STOPWATCH

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?