Directeur Trimbos-instituut over ontwikkelingen in GGZ

GGZ is overbelast en moet wetenschappelijker worden

  • 4 min.
  • Interview
  • Portret

Terwijl het Trimbos-instituut furore maakt, gaat het met de geestelijke gezondheidszorg in Nederland niet al te best. Volgens Trimbos-directeur prof. dr. H. Rigter komt dat doordat de zorg overbelast is. Wel vindt hij het positief dat de GGZ wetenschappelijker zal worden doordat de overheid steeds strengere eisen stelt aan de werkzaamheid van behandelingen.

Het Trimbos-instituut is in 1996 ontstaan uit een fusie van het Nederlands centrum Geestelijke volksgezondheid (NcGv) en het Nederlands Instituut voor Alcohol en Drugs (NIAD). De instelling is vernoemd naar prof. dr. Kees Trimbos, een psychiater die zich heeft ingezet voor de verslavingszorg, seksuele voorlichting en sociale psychiatrie. Het instituut wil de geestelijke gezondheid van mensen bevorderen en in een folder prijst het zichzelf aan als een kenniscentrum, een denktank en dienstverlener. Waar komt dat in de praktijk op neer?
Rigter: 'Een van de hoofdtaken van het instituut is wetenschappelijk onderzoek. We verrichten zowel epidemiologische als praktijkgerichte studies. Terreinen waar we ons op begeven zijn verslavingszorg, preventie, de effectiviteit van behandelingen in de GGZ, organisatie en beleid, en ten slotte zorg en rehabilitatie.' &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?