Levendig debat over advies RVZ

De drie lijken in de gezondheidszorg

  • 5 min.
  • Richtlijn
  • Toekomst

Het advies van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) aan minister Borst over de structuur en financiering van de GGZ op de middellange termijn, werd door GGZ-Nederland de afgelopen maanden in een reeks artikelen stevig aangevallen (zie ook De Psychiater van april 1998). Reden voor het Trimbos-instituut om op 17 april een debat te organiseren over de GGZ in de eenentwintigste eeuw.

De eerste spreker was M. Le Grand van de Raad die nogmaals uitlegde wat precies met het advies wordt bedoeld. Alle kritiek was haar niet 'in de kouwe kleren' gaan zitten, zoals ze zelf zei. De Raad had ook geconstateerd dat het advies moeilijk te doorgronden was en dat er (te) veel uitgelegd moest worden. Le Grand kwam nu met een genuanceerder verhaal en gaf toe dat het rapport de vele goede dingen onvoldoende belicht die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd in de GGZ. Het is in eerste instantie bedoeld als antwoord op twee beleidsvragen van de minister: wat is de gewenste structuur en financieringswijze van de GGZ en op welke wijze zou een pakketbeperking in deze sector gestalte kunnen krijgen?
Uit haar verhaal bleek dat financiƫle krapte in de toekomst en de noodzaak een groeiende vraag af te remmen belangrijke impliciete aannames bij dit advies zijn geweest. &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?