Minder agressie en dwang in de psychiatrie

  • 2 min.
  • Boekbespreking
  • Media & Cultuur

Signaleringsplannen zijn beschrijvingen van individuele gedragspatronen van langdurig opgenomen patiënten waarbij dit gedrag wordt ingedeeld in fasen van dreigende ontregeling. Voor elke fase wordt in overleg met de patiënt de bejegening door de verpleegkundigen bepaald en eventuele maatregelen vastgelegd. Doelen zijn het terugdringen van het gebruik van dwangmaatregelen, het vergroten van de autonomie en bewegingsvrijheid van de patiënt en het voorkómen van een recidief-psychose.

De auteurs willen met hun boek het werken met signaleringsplannen onder de aandacht brengen en tevens een handleiding geven voor het opstellen van dergelijke plannen. Het boek is zowel qua inhoud als opzet duidelijk gericht op verpleegkundigen. Het is gemakkelijk leesbaar en bevat veel casuïstiek en uitgewerkte voorbeelden. Het boek bestaat uit drie secties.
In de eerste sectie wordt beschreven hoe gangbare zorgmodellen tekortschieten in de preventie van agressieve incidenten bij chronische patiënten. Deze sectie bevat weinig nieuws en had als inleiding korter gekund. De auteurs doen voorkomen dat met signaleringspiarmen een nieuwe benadering ontwikkeld is, terwijl soortgelijke plannen, noodplannen, al langer bestaan en bedoeld zijn om dreigende recidieven bij patiënten met schizofrenie of een bipolaire stoornis vroegtijdig te herkennen en te behandelen. &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?