Bijzonder hoogleraar Verslavingsgedrag en zorgevaluatie aangesteld

Verslavingen bestrijden met korte therapieën

  • 5 min.
  • Basics
  • Beroepsuitoefening

Het zwaartepunt van de verslavingszorg moet naar betrekkelijk korte modules gedragstherapie. Die moeten door de reguliere GGZ in het eigen aanbod ingebed worden, want de scheiding tussen GGZ en verslavingszorg is een 'historische vergissing'. Verder moet er meer aandacht komen voor de langdurige zorg voor uitbehandelde verslaafden, aldus de nieuwe hoogleraar Verslavingsgedrag en zorgevaluatie G.M. Schippers.

Klinisch psycholoog Gerard Schippers heeft sinds kort twee nieuwe banen. Hij is onlangs benoemd tot bijzonder hoogleraar Verslavingsgedrag en zorgevaluatie bij het AMC en de Universiteit van Amsterdam, en daarnaast is hij begonnen bij het Amsterdam Institute for Addiction Research, het onderzoeksinstituut van AMC, Jellinek en Brijderstichting. In deze twee voor hem nieuwe functies wil hij enerzijds fundamenteel onderzoek doen naar de gedragsaspecten van verslaving, en anderzijds het veld steunen door te onderzoeken welke methoden in welke stadium van de bestrijding van een verslaving het meest effectief zijn.
Schippers heeft een uitgesproken mening over de richting die de verslavingszorg op moet. 'In de indicatiestelling moeten we steeds meer naar een stepped care benadering. Je begint met mensen een behandeling aan te bieden, doet dat een paar keer, en als blijkt dat de verschillende

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?