Leidraad voor hulp bij zelfdoding

Zorgvuldige begeleiding bij zelfgekozen dood

  • 5 min.
  • Beroepsuitoefening

Patiënten gaan soms zo gebukt onder hun psychiatrische ziekte en de gevolgen ervan, dat zij een zelfgekozen dood als enige uitweg zien om uit hun lijden verlost te worden. Het rapport Hulp bij zelfdoding door patiënten met een psychiatrische stoornis, richtlijnen voor de psychiater vormt een leidraad om de vele vragen en dilemma's rond hulp bij zelfdoding te beantwoorden.

De beroepsgroep kent een tweedeling tussen psychiaters die een verzoek om hulp bij zelfdoding van een patiënt nooit zullen honoreren en een meerderheid van de psychiaters die in principe hulp bij zelfdoding aanvaardbaar vinden. Formeel is zo'n handeling echter juridisch strafbaar. Alleen als een psychiater kan aantonen dat hij met zijn rug tegen de muur staat, volgt er ontslag van rechtsvervolging. De rechter toetst het handelen van de psychiater aan twee criteria: het handelen moet medisch wetenschappelijk verantwoord zijn geweest en het moet volgens medisch ethische regels vorm hebben gekregen.
In opdracht van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie stelde de Commissie Hulp bij Zelfdoding haar rapport Hulp bij zelfdoding door patiënten met een psychiatrische stoornis, richtlijnen voor de psychiater op. 'Ik hoop dat we een basis hebben gelegd voor psychiaters om hun

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?