Respect voor geloofsovertuiging essentieel voor relatie psychiater-cliënt

Psychische problemen in de parochie

  • 5 min.
  • Media & Cultuur
  • Religie

Psychiatrie en religie hebben in elk geval als raakvlak dat op beide geregeld een beroep wordt gedaan door mensen met existentiële problemen. Wat komt een katholieke pastor zoal tegen in zijn parochie, hoe gaat hij om met mensen in zielennood en welke adviezen heeft hij voor de reguliere GGZ?

'Ik ben al bijna vijftien jaar pastor, in verschillende gemeenten. Naast de verkondiging van de liturgie en een stuk organisatie maakt het individueel pastoraat een belangrijk deel van de werkzaamheden uit. Dat wil zeggen, met mensen praten als zij daarom vragen.' De parochie van pastor G. Musters omvat ruim vierhonderd actieve kerkgangers, die deel uitmaken van een groep van zo'n vierduizend 'papieren parochianen.' Het aantalloopt nog steeds langzaam terug, maar veel minder snel dan een aantal jaren geleden.
Vooral het individueel pastoraat vertoont af en toe raakvlakken met de GGZ. 'Om te beginnen heb ik heel veel te maken met verliesverwerking, op de meest uiteenlopende terreinen. Scheiding, ziekte, invaliditeit en dergelijke. Dat verlies resulteert vaak in eenzaamheid. Ik praat met die mensen, waarbij ik hen probeer te helpen de situatie te accepteren.' &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?