Verantwoordelijkheid in de zorg om zieke werknemers

  • 12 min.
  • Opinie

In samenwerking met psychiater S.H. Bollen, die op voordracht van de NVvP en de OMS in de commissie Psychische Arbeidsongeschiktheid van het ministerie van VWS en het ministerie van SZW zit, legde de redactie van De Psychiater de volgende stelling voor aan verschillende collega's.
In de zorg om zieke werknemers laten zowel psychiaters als de politiek hun verantwoordelijkheden liggen; de psychiaters in hun rol als hulpverleners, de politiek in haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hierdoor werken beide partijen mee aan het ontstaan van een maatschappelijke onderklasse.

Onderbouwing stelling door S.H. Bollen, zelfstandig gevestigd psychiater in Alkmaar

Arbeidsgerelateerde problematiek is niets meer en niets minder dan 'werknemers die psychisch ziek zijn'. De oorsprong van hun klachten is vergelijkbaar met die van andere patiƫnten met psychische klachten, en is vaak multifactorieel; zowel factoren op psychologisch, sociaal als biologisch vlak kunnen al of niet in combinatie een rol spelen. Ook factoren op het werk, zoals hoge werkdruk en weinig zelfstandige werkzaamheden kunnen als oorzaak of aanleiding (mede) een rol spelen bij psychische decompensaties. &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?