Emotie bij antisociale jongens

  • 6 min.
  • Interview
  • Promotie

Eerst tien tellen nadenken, en dan pas reageren. Het lijkt een goed advies aan kinderen die vaak agressief gedrag vertonen. Toch kan het averechts werken. 'Het ligt er namelijk aan wat een kind denkt in die tien tellen', zegt Bram Orobio de Castro. Deze ontwikkelingspsycholoog onderzocht de rol van emotie bij het gedrag van antisociale jongens. 

Zowel voor de diagnostiek als voor de behandeling van kinderen met een gedragsstoornis is het heel nuttig als achterhaald kan worden wat kinderen denken en voelen op momenten dat ze zich problematisch gedragen. Als zijn proefschrift stellingen zou bevatten, vormde bovenstaande volzin de belangrijkste stelling in het proefschrift van Bram Orobio de Castro. 'Tot nu toe is nog veel te weinig geprobeerd op er een gestructureerde manier achter te komen welke rol emotie speelt bij het gedrag van antisociale kinderen, terwijl er veelbelovende behandelingen zijn die juist inspringen op wat er op die momenten gebeurt in het denken en voelen', licht hij toe.
Ontwikkelingspsycholoog Orobio de Castro is dit voorjaar aan de Vrije Universiteit gepromoveerd op het proefschrift Social In formation Processing and Emotion in Antisocial Boys. Hij heef de rol van emotie in het gedrag van antisociale kinderen

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?