Beraad over oplossing psychiaterstekort

Een onzekere toekomst voorkomen

  • 6 min.
  • Opleiding

Het tekort aan artsen zal naar verwachting blijven toenemen. Dat deze toename ook voor psychiaters geldt blijkt onder andere uit het feit dat er inmiddels al advertenties zijn verschenen waarin agio’s psychiatrie worden gevraagd. Op 19 oktober wijdde het NVvP-bestuur een ‘invitational conference’ aan mogelijke oplossingen voor het nijpende psychiaterstekort. De opleidingen zullen aangepast moeten worden, willen ze aan de eisen van de toekomst kunnen voldoen.

De verwachting is dat het Centraal College in het voorjaar van 2002 de nieuwe opleidingseisen zal vaststellen en dat die van kracht zullen zijn voor de agio’s die per 1 september 2002 aankomen. Boze tongen beweren echter dat het nog wel een half jaar later kan worden, terwijl nog bozere tongen voorspellen dat de nieuwe opleidingseisen nimmer de eindstreep zullen halen. Vanwaar deze onthaasting?
Belangrijker dan dat het Centraal College het moeilijk heeft met opleidingen op meer dan één plek (de zogenaamde bilocaties – niet ongewoon in A-opleidingsinstellingen), is dat nieuwe inzichten over medische opleidingen in een nieuwe maatschappelijke context terrein hebben gewonnen.

Psychiater anno 2010

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?