De juridische status van medische richtlijnen

'Motiveringsplicht en goede communicatie kunnen rechtszaak voorkomen'

  • 6 min.
  • Richtlijn

Meer openheid en zorgvuldige documentatie tijdens het medisch handelen kunnen veel tuchtzaken of civielrechtelijke procedures voorkomen. Is herziening van de juridische status van de medische richtlijn aan de orde? De Rotterdamse hoogleraar Gezondheidsrecht prof. mr. dr. J. Legemaate en adjunctdirecteur van het CBO dr. J.J.E. van Everdingen geven hun mening.

De medische richtlijn als wapen in handen van de patiënt? Of als paraplu waaronder de huisarts of specialist kan schuilen? Steeds vaker gebeurt het dat patiënten na het optreden van medische complicaties genoegdoening eisen via de rechter. In zo'n rechtszaak komt het niet volgen van een bestaand protocol vaak uit de bus als bewijsmateriaal dat de arts heeft gefaald en dat de patiënt recht heeft op genoegdoening.
Internist en jurist dr. mr. T.J. Roding sprak dit voorjaar in het tijdschrift Medisch Contact over een 'bedenkelijke spiraal met een mogelijk boemerangeffect'. Hij signaleerde in zijn artikel Causaliteit in de rechtspraak (nr. 14 - 5 april 2002) een omkering van de bewijslast. Volgens hem is het zo dat bij overtreding van een gedragsnorm door de rechter vaak een causaal verband wordt gelegd tussen die overtreding en het optreden van schade. In de geneeskunde worden

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?