Geïnvolveerd, maar weinig systematisch boek over suïcide

  • 3 min.
  • Media & Cultuur

Dr. K. Redfield Jamison kan goed schrijven, is goed geïnformeerd en is bovendien ervaringsdeskundige. Een paar jaar geleden toonde zij dat aan toen van haar hand The unquiet mind verscheen, haar autopathografie, zeg maar, die in het Nederlandse werd vertaald (De onrustige geest). Nu is ook haar boek Night falls fast vertaald. De nacht is nabij is de Nederlandse titel geworden, met als ondertitel Een beter begrip van zelfmoord.

In de proloog van De nacht voorbij doet Kay Redfield Jamison verslag van een ernstige suïcidepoging die zijzelf ondernam en van de suïcide van een vriend: ‘Onder de gegeven omstandigheden was het niet zo’n grote stap van eigen ervaring naar klinisch en wetenschappelijk onderzoek … zoals een dompteur het karakter en de bewegingen van zijn tijgers,… leerde ik de ziekte die ik had en haar mogelijk eindpunt kennen.’ Hierna volgen tien hoofdstukken in vier delen.
Het eerste deel beschrijft de geschiedenis en de epidemiologie. Een greep: één op de vijf Amerikaanse scholieren zei in 1997 dat hij of zij het afgelopen jaar serieus over zelfmoord had nagedacht en één op de tien had een poging gedaan. Zelfmoord kostte tweemaal zoveel levens als de Vietnamoorlog, die van 1961 tot 1973 duurde. In 1990 hebben zich in China 180 duizend vrouwen en 150 duizend mannen gesuïcideerd.&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?