SAP VOORJAARSDAG 2016

De mogelijkheden zijn onbegrensd

  • 5 min.
  • Vereniging
  • Voor & door aios

Stel, u zit in de spreekkamer met de heer B., een 28-jarige goed verzorgde, intelligente man. Hij is getrouwd met het buurmeisje met wie hij is opgegroeid. Zij hebben geen kinderen. Hij heeft net zijn studie geneeskunde afgerond en doet nu ervaring op als basisarts. Hij zou, net als u, graag psychiater willen worden. Patiënt vertelt dat zijn ouders hem naar u toe hebben gestuurd, omdat zij zich zorgen om hem maken. Hij is somber, piekert veel, kan zich slecht concentreren, slaapt slecht, valt af en trekt zich terug. Bij doorvragen blijkt dat patiënt worstelt met verliefde gevoelens voor een mannelijke studievriend. Hij weet niet hoe hij met deze gevoelens om moet gaan en is bang om ‘ontmaskerd’ te worden. Wat doet u?

Het antwoord is uiteraard dat u concludeert dat er primair sprake is van homofilie met secundair een depressieve stoornis. De geëigende behandeling bestaat uit een combinatie van aversietherapie en psychoanalyse om hem te genezen van zijn homoseksuele geaardheid. Naar verwachting zal de depressie met het genezen van de homofilie vanzelf in remissie gaan.
Ondenkbaar? Inmiddels wel natuurlijk. Maar 33 jaar geleden was dit nog aan de orde van de dag. Homofilie werd toen beschouwd als een neurotische aandoening en stond als psychiatrische classificatie in de DSM. Na jaren van actievoeren door de homobeweging weten de Nederlandse psychiaters wel beter. Vandaag de dag zouden ze de heer B. een heel ander advies geven.

Normaal of afwijkend

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?