Wat maakt u ‘Proud to be psy’?

  • 11 min.
  • Beroepsuitoefening

Ja, we zijn er nog trots op psychiater te zijn. We zijn trots op het patiëntencontact en trots op de behandelmogelijkheden die we hebben. Niet de vakinhoudelijke aspecten, maar de bezuinigingen, bureaucratie en berichtgeving in de media bederven ons werkplezier. Onder andere over deze resultaten van de enquête Proud2BPsy werd druk gediscussieerd tijdens het debat op het Voorjaarscongres. Conclusie: het is tijd voor een positief geluid. En ‘NIKS’ doen is een optie...

Proud2bPsy is een zoektocht en onderzoek onder psychiaters naar trots, werkplezier en beleving van de berichtgeving over psychiatrie. De reden voor dit onderzoek was een al langer durend gevoel van onbehagen dat leefde bij enkele redactieleden van De Jonge Psychiater.
We hadden toenemend het gevoel dat ‘de psychiater’ niet of (te) weinig trots is op zijn vak. Dat baseerden we bijvoorbeeld op het uitblijven van een ferm tegengeluid op negatieve berichten in de media over onder andere antidepressiva. Daarnaast deed NVvP-voorzitter Damiaan Denys een duit in het zakje door in een interview in de Medisch Specialist een identiteitscrisis te diagnosticeren bij de beroepsgroep omdat ‘de psychotherapie is vergeven aan de psychologen, de vertaling van neurowetenschappelijke resultaten naar de klinische praktijk lastig blijkt en de genetica haar beloften nog niet ingelost heeft’.

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?