ADHD BIJ VOLWASSENEN

Alarmbellen bij de diagnostiek

  • 8 min.
  • Beroepsuitoefening
  • Uit de praktijk

Mensen met ADHD kunnen zich heel divers presenteren. De ADHD als onderliggende factor kan dan makkelijk over het hoofd gezien worden. Denk aan de wat oudere vrouw met recidiverende depressies vanwege overbelasting. Aan de jonge vrouw met borderline-symptomen. Aan de jongen met middelenmisbruik. Wat zijn de signalen? Psychiater Andreia Hazewinkel, gespecialiseerd in ADHD bij volwassenen, geeft advies en voorbeelden uit de praktijk.

Van de mensen met ADHD heeft twee derde een comorbide stoornis (1), zoals angst, depressie of middelengebruik. Verlate slaapfase, een afwijking van de circadiane ritmiek, komt bij tachtig procent van de mensen met ADHD voor (2,3). Veel mensen melden zich dan ook op de poli met een bont scala aan klachten, waarbij het aandachtsprobleem de gemene deler is. Hieronder schets ik een aantal vignetten waarbij u in eerste instantie niet als ADHD als hoofdprobleem zou denken.

Sociale angst?

Ze heeft een grote paardenstaart hoog op haar hoofd. Met opgemaakte ogen kijkt ze mij aan. Ze heeft net verteld dat ze bang is dat haar vrienden haar niet echt mogen. Ze had een foto op Snapchat gezet en erg weinig likes gekregen. Hier heeft ze de hele nacht over liggen piekeren.&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?