PROF. DR. ROBERT VERMEIREN OVER DE NVvP-ENQUÊTE ONDER KINDER- EN JEUGDPSYCHIATERS

‘Jeugdpsychiatrie snakt naar oplossingen’

  • 5 min.
  • Update
  • Vereniging

De ledenenquête die de NVvP dit voorjaar hield onder 459 kinder- en jeugdpsychiaters, liet niets te raden over: de decentralisatie heeft een spoor van ‘afbraak en krimp’ getrokken in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Alleen al uit de enorme respons blijkt de diepe bezorgdheid van de leden: ‘Ze vinden dat hun vak in de kern is geraakt’. Afdelingsvoorzitter prof. dr. Robert Vermeiren over de resultaten, die in de afgelopen weken op veel aandacht konden rekenen van media en politiek.

Van de 240 respondenten zijn er 164 bekend met (poli)klinische afdelingen of behandelvoorzieningen die opgedoekt zijn dan wel gekrompen. Ook kennen 146 behandelaars een collega die zijn of haar praktijk aan de wilgen heeft gehangen, de koers heeft verlegd naar volwassenen, of alleen nog cliënten aanneemt die de behandeling uit eigen zak betalen. De belangrijkste redenen: de gigantische administratie, de moeizame onderhandelingen met de gemeenten en de gekelderde tarieven.
De afbraak is funest voor de zorg, wat volgens de respondenten evengoed geldt voor de lange wachtlijsten, de late doorverwijzingen naar specialistische zorg en de bemoeienis van gemeenten met de inhoud van de behandeling.

Structureel

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?