KEYNOTE SPEAKER

‘In de neurowetenschappen gebeuren de coolste dingen’

  • 6 min.
  • Congresthema
  • Wetenschap

Psychiater David Ross, assistent-professor aan de Universiteit van Yale, is keynote speaker tijdens het Voorjaarscongres. Ross, medeoprichter van het National Neuroscience Curriculum Initiative, pleit al jaren voor een betere integratie van neurowetenschappelijke inzichten in de praktijk.

Hoewel het onderscheid tussen ‘biologisch’ en ‘psychologisch’ steeds meer vervaagt, stelde u in een recent artikel in het Journal of the American Medical Association dat het gat tussen wetenschappelijk onderzoek en de psychiatrische praktijk nog relatief groot is. Hoe verklaart u dat?

‘Ten dele door de razendsnelle ontwikkelingen binnen de neurowetenschappen, de laatste twintig jaar. Als het gaat om de conceptualisering ervan naar de patiëntenzorg, is er nog veel vertaalwerk te doen. Voor die practice gap is ons vakgebied, dat zo geworteld is in het psychologische en sociale perspectief, medeverantwoordelijk. Het misverstand dat schizofrenie zou ontstaan door kille moeders die niet genoeg van hun kind houden, komt toch echt uit de koker van de psychiatrie. Er is een dringende behoefte om psychiatrische ziekten op een nieuwe, accuratere

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?