LEZERSREACTIE

Verplichte diensten voor herregistratie? Er zijn andere oplossingen

  • 4 min.
  • Ingezonden
  • Opinie

In De Psychiater 3 vroegen Andrea Ruissen en Robert Schoevers in een opiniestuk aandacht voor de avond-, nacht- en weekenddiensten in de ggz. Zij stellen dat deze een zware belasting vormen voor een steeds kleiner wordende groep psychiaters die in de ggz-instellingen werkt. Zij stellen voor om het voorbeeld van de huisartsen te volgen, waarbij het doen van diensten een eis voor de herregistratie is, en willen het doen van RM-beoordelingen hierbij betrekken.

Dat zij hier aandacht voor vragen is terecht. De werkdruk in ggz-instellingen is groot, mede door schaarste en dienstbelasting. Het is belangrijk om naar oplossingen te zoeken om de werkdruk te verlagen. Hun opiniestuk en voorgestelde oplossing roepen echter ook een aantal vragen op.

Klopt het dat psychiaters ervoor kiezen om geen diensten te doen?

Niet per se. Sommige psychiaters kiezen voor een andere werkplek dan een grote ggz-instelling, waarbij het doen van diensten al dan niet een overweging kan zijn. De 24-uurs crisisdienst wordt alleen bij de grote regionale ggz-instellingen ingekocht. Kleine partijen, waaronder vrijgevestigden, mogen wel patiënten zorg bieden buiten kantoortijden maar krijgen niet betaald voor de bereikbaarheid en mogen ook geen crisis-DBC’s declareren.

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?