Psychiatrie uit de kunst

  • 5 min.
  • Media & Cultuur
Voorstelling

Het Nationale Theater speelt altijd

De deuren van veel theaters in Nederland zijn weer geopend, ook die van Het Nationaal Theater (HNT). In de maanden juni en juli kunt u er terecht voor de nieuwe voorstellingenreeks Het Nationale Theater speelt altijd. Theater geïnspireerd op de bijzondere tijd waar we nu samen in terecht zijn gekomen. U kunt het theater ook naar de huiskamer brengen. De website van HNT biedt een verzameling highlights van theatervoorstellingen, podcast, theaterteksten en meer. Luister onder andere naar Decamerone - honderd dagen een verhaal. In het jaar 1350 beschreef de Italiaanse dichter Boccaccio in Decamerone hoe een groep van tien jonge mensen Florence ontvlucht, waar de pest heerst. Ze vertellen elkaar verhalen tijdens hun verblijf op een buitenplaats. Acteurs van het ITA-ensemble en HNT lezen dagelijks, honderd dagen lang, een verhaal voor uit Decamerone. Zie: www.hnt.nl


Documentaire

Your mum and dad

In deze persoonlijke documentaire, geïnspireerd door het gedicht This be the verse van Philip Larkin, richt regisseur Klaartje Quirijns (Anton Corbijn Inside Out) de camera op zichzelf, haar familie en een onbesproken trauma. In de film onderzoekt zij het krachtenveld van haar eigen familierelaties en de manier waarop haar leven hierdoor is gevormd. Haar eigen verhaal wordt afgewisseld met dat van een Amerikaanse vriend die zij filmde tijdens zijn therapiesessies bij een psychoanalyticus. www.2doc.nl, zoekterm: your mum and dad.


Platform

Brainwash

Brainwash is een platform van Human en The School Of Life. In de televisie- en radioprogramma’s en op de website worden persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken vanuit een verrassend perspectief belicht. Filosofen, wetenschappers, schrijvers en komedianten bieden onverwachte inzichten en nieuwe ideeën. Luister onder andere naar prof. dr. Jim van Os die in Brainwash Talk stelt dat de ggz zwaar leunt op de DSM-5 en prof. dr. Damiaan Denys die in de Brainwash Special: Overleven na corona, ingaat op de gevolgen van de crisis voor het maatschappelijk leven.
Zie: www.human.nl/brainwash


Podcasts

Opgenomen

In een reeks van vijf afleveringen geeft Adriaan Severins, zelf ooit opgenomen geweest, een kijkje achter de schermen van psychiatrische instelling Bethanië in België. Patiënten en medewerkers delen hun ervaringen en verhalen over het leven op de gesloten afdeling. Aan bod komen thema’s als: het evenwicht tussen menselijke autonomie en gesloten opname, het verkleinen van de afstand tussen hulpverlener en patiënt, opgenomen ouders en de omgang met hun kinderen, seksualiteit, en de meerwaarde van ex-patiënten voor de samenleving.
Te beluisteren via Spotify

En Toen Werd Het Stil

Zeven Nederlanders vertellen over de impact van de maatregelen die rondom COVID-19 zijn getroffen. De verhalen zijn totaal verschillend, maar hebben één ding gemeen: van het een op het andere moment veranderde hun werkelijkheid compleet. Presentator Stefan Stasse praat met een nuchtere Friese oma van 92, een cabaretier zonder podium, een gelovige verpleegkundige, een autistische puber, een filosofische thuisjufmoeder en haar kinderen, een verveelde single en een vijftiger die een COVID-19-afdeling opzette voor psychiatrische patiënten.
Te beluisteren via www.nporadio2.nl en diverse podcastapps

How to not kill yourself

Over de mentale gezondheidsproblemen van mannen wordt te weinig gesproken. Auteur David Mangene wil het taboe doorbreken. Zelf worstelt hij al zijn hele leven met een bipolaire stoornis, verslaving en suïcidale gedachtes. Met de podcast How to not kill yourself en zijn gelijknamige boek maakt hij het onderwerp bespreekbaar. Hij praat onder meer met (ervarings) deskundigen als Berthold Gunster (Omdenken), schrijver en muzikant Aafke Romeijn, psychiater Bram Bakker en klinisch psycholoog Judith de Heus.
Te beluisteren via Spotify


Boekentips

ePsychologie

Foto (kleur) cover ePsychologie

Technologie speelt een steeds grotere rol in ons leven. Ook hulpverleners maken steeds meer gebruik van technologie in therapie. Websites, apps, chatbots, wearables, serious games, virtual en augmented reality lijken veelbelovende tools om ons te helpen omgaan met stress, depressie, paniekaanvallen, trauma, fobieën en eetstoornissen. Klinisch psycholoog Tom van Daele beschrijft hoe de behandelingen tot stand zijn gekomen en wat niet alleen hype is, maar ook hulp.
Uitgegeven bij Academia Press, 2019, 128 p., ISBN 9789401458436, € 24,99 (paperback)

Triple problematiek

Foto (kleur) cover Triple problematiek

Er komt steeds meer aandacht voor zogenaamde dubbeldiagnoseproblematiek, maar soms zijn problemen nog complexer en is er sprake van triple-diagnoseproblematiek, oftewel het samengaan van psychische stoornissen, verslaving en een lichtverstandelijke beperking. Dit boek, geschreven door psycholoog Neomi van Duijvenbode, psychiater Joanneke van der Nagel en gz-psycholoog Robert Didden, biedt interessante kennis, inzichten en handvatten voor hulpverleners die in hun praktijk te maken hebben met mensen met triple problematiek.
Uitgegeven bij Swp, Uitgeverij B.V., 2018, 192 p., ISBN 9789088508226, € 29 (paperback)

Herstel als leerproces

Foto (kleur) cover herstel als leerproces

Herstel staat in de psychische zorg en het sociaal domein volop in de belangstelling. De aandacht richt zich op versterken van veerkracht, benutten van potenties, eigen initiatief of contact zoeken met lotgenoten. Kennis over hoe mensen herstellen is nog beperkt. Dit boek van auteur Jaap van der Stel, lector ggz Hogeschool Leiden, legt uit dat herstel een leerproces is, en dat we kennis kunnen benutten over hoe mensen leren.
Uitgegeven bij Swp, Uitgeverij B.V., 2019, 208 p., ISBN 9789088508950, € 31 (paperback)

De dag dat ik mijn naam veranderde

Foto (kleur) cover De dag dat ik mijn naam veranderde

Als haar zusje sterft komt Anna niet aan rouwen toe. De kinderen van haar zus zijn onbereikbaar geworden en de wensen uit haar testament kunnen niet worden uitgevoerd. De mensen die Anna kunnen helpen durven niet in te grijpen. De dag dat ik mijn naam veranderde van Bibi Dumon Tak is een boek over macht en onmacht, dood en liefde, rouw en wraak, geworteld in een waargebeurde familiegeschiedenis.
Uitgegeven de Geus, 2020, 272 p., ISBN 9789044542714, € 21,50 (paperback)

Knecht, alleen

Foto (kleur) Knecht, alleen

In Knecht, alleen pakt Gerbrand Bakker de draad op van zijn bestaan, waar hij die ruim een jaar eerder in Jasper en zijn knecht had losgelaten. Gerbrand raakt verzeild in een diepe depressie terwijl hij een roadtrip maakt naar Griekenland. Tussen de pieken en dalen door probeert hij weer grip op zijn leven te krijgen. Hoe heeft het allemaal zo ver kunnen komen? Zijn depressie weet hij – althans waar het boek eindigt – enigszins in bedwang te houden.
Uitgegeven de Arbeiderspers, 2020, 288 p., ISBN 9789029542081, € 23,99 (paperback)


NVVP BOEKENCLUB

Via de boekenclub ontvangen alle leden van de NVvP 20 procent korting op geselecteerde (hand)boeken van Boom Psychiatrie | de Tijdstroom. Het aanbod varieert ieder kwartaal. Kijk op www.nvvp.net/ledennet voor meer informatie en de nieuwste aanbiedingen.


Tips voor deze rubriek

Illustratie (kleur) reactie icoon

Wat heeft u gezien, gelezen of gehoord over psychiatrie in de kunst of media? Mail uw tip(s) naar redactie@depsychiater.nl.