Psychiatrie uit de kunst

  • 5 min.
  • Media & Cultuur

Wat is er de komende tijd te doen, te lezen of te zien op het gebied van psychiatrie en kunst, cultuur, boeken, film, televisie en nieuwe media? U leest het in de rubriek Media en cultuur.


Uitgelicht

Ratched

Screenshot (kleur) serie Ratched

De Netflix-serie Ratched vertelt het verhaal over een verpleegster die terugkomt van de slagvelden van de Tweede Wereldoorlog en een carrière in de psychiatrie begint. De manipulatieve en sadistische verpleegster Mildred Ratched probeert in een psychiatrische instellingen de patiënten onder de knoet te houden. In Mildreds rugzak: een hoop onverwerkte traumatische ervaringen en een ongezond superioriteitsgevoel over haar job. Bij de start wurmt Mildred zich listig binnen in Lucia State Hospital in Californië, een psychiatrische instelling waar – we schrijven 1947 – onder leiding van dokter Richard Hanover geëxperimenteerd wordt met lobotomie of koude en warme baden om ‘ziektes’ als psychoses of lesbische gevoelens te genezen. De serie is gebaseerd op het boek van Ken Kesey met in de hoofdrol Sarah Paulson als zuster Ratched.
Nu te zien op netflix


Museum

Mysterie van de geest

Dit najaar opende het compleet vernieuwde Museum van de Geest | Dolhuys in Haarlem. Bezoekers ontdekken op een interactieve manier meer over de eigen geest én die van anderen. Een museum vol persoonlijke verhalen, verrassende kunst en een rijke historische collectie, op het snijvlak van zorg, kunst en wetenschap.
Meer informatie: hetdolhys.nl


Podcasts

Zoektocht naar verdwaalde vader

De vader van Michaël en Amber Bloos krijgt een psychose als hij in Istanbul is en raakt vermist. Via Whatsapp audio-berichten met clues en to do’s volgt de luisteraar de zoektocht van broer en zus naar hun vader in Naar Istanbul.
Te beluisteren via www.vpro.nl

Fan binnenút

Afbeelding (kleur) Fan binnenut

Aansluitend op het programma Fan binnenút, ferhalen út de GGZ wei, waarin patiënten van GGZ Friesland hun persoonlijke verhaal vertellen, gaat programmamaker Miranda Werkman in een vijfdelige podcast in gesprek met hulpverleners van GGZ Friesland. Hoe kijken zij aan tegen de toename van het aantal meldingen van mensen met onbegrepen gedrag?
Te beluisteren via www.ggzfriesland.nl/beluister-nu-depodcast-fan-binnent

De Therapeut podcast

Illustratie (kleur) De Therapeut podcast

In De Therapeut podcast zijn wekelijks openhartige gesprekken met therapeuten over hun professie, patiënten en zichzelf te beluisteren. In juli begonnen, maar er komen steeds nieuwe afleveringen bij.
Te beluisteren via onder meer Spotify

Een wereld te winnen van GGNet

Cover Podcast een wereld te winnen (kleur)

Wat is de ggz van de toekomst? Wat is herstellen van een psychiatrische aandoening?Wat is de rol van familie en naasten? De ggz staat voor vele uitdagingen. In de podcastserie Een wereld te winnen komen onder meer een bestuurder, een hoogleraar, behandelaren en een ervaringsdeskundige aan het woord.
Te beluisteren via www.ggnet.nl/podcast-een-wereld-te-winnen 


Kinderen

Handreiking informatieboekjes KOPP/KOV 

Illustratie (kleur) Het weerbericht van mijn ouder

 De informatieboekjes KOPP/KOV bieden informatie voor professionals die in hun werk in aanraking komen met kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen én hun ouders. Naast uitleg en tips vindt u hier aanvullende informatie en algemene tips voor het werken met de KOPP/KOV-doelgroep. De verschillende informatiekaarten bieden kinderen tussen de 8 en 14 jaar uitleg over de specifieke psychische ziekte of verslaving van hun ouder.
Uitgegeven door het Trimbos-instituut, 2020. Gratis te downloaden via: https://www.trimbos.nl/aanbod/webwinkel/product/af1823-handreikinginformatieboekjes-kopp-kov


Website

Verhalenbank Psychiatrie

De Verhalenbank Psychiatrie van UMC Utrecht verzamelt persoonlijke verhalen van mensen die in hun leven te maken hebben (gehad) met psychiatrische klachten. (Ex-)patiënten, naasten en hulpverleners kunnen hun verhalen insturen. Een verhaal geeft betekenis aan ervaringen: het verwoorden en delen ervan kan het persoonlijke herstelproces ondersteunen. Voor anderen kan het verhaal een bron van troost en inspiratie zijn. Door het ontrafelen van persoonlijke verhalen wil UMC Utrecht de impact van kwetsbaarheid op iemands leven onderzoeken. Doel is aanknopingspunten vinden die bijdragen aan herstel.
Zie: www.psychiatrieverhalenbank.nl


Boekentips

Leven

Cover (kleur) Leven

In Leven probeert psycholoog Frank Tallis het leven te duiden. Wat is een zinvol leven? Hoe kunnen we omgaan met onze gedachten, gevoelens, verlangens en angsten? De psychotherapeutische traditie biedt boeiende, realistische visies op mensen en het menselijk bestaan, samenleving, cultuur en beschaving. Daarnaast illustreert Tallis de werking van verschillende vormen van psychotherapie met voorbeelden uit zijn eigen praktijk.
Uitgegeven bij Atlas Contact, 2020, 336 p., ISBN 9789045041018, € 22,99 (paperback)

Samen lezen

Cover (kleur) Samen lezen

Door de beperking van sociale contacten tijdens corona neemt de eenzaamheid almaar toe. Samen lezen zorgt voor verbinding. In groepen lezen en praten over literatuur of poëzie geeft spectaculaire resultaten voor het mentale welzijn van iedereen. Psychiater Jan Raes bundelt in Samen lezen al zijn ervaring met leesgroepen en geeft tips om zelf aan de slag te gaan. Met bewezen resultaten in woonzorgcentra, bijzondere jeugdzorg en mensen in detentie.
Uitgegeven bij Lannoo Campus, 2020, 152 p., ISBN 9789401470148, € 24,99 (paperback)

Het vrouwenbrein

Cover (kleur) Het vrouwenbrein

Psychiater Iris Sommer schetst in Het vrouwenbrein hoe en waarom onze hersenen verschillen. Vrouwen hebben niet dezelfde hersenen als mannen. Hun brein is fors kleiner en ook persoonlijkheid en interesse zijn (gemiddeld) anders. Vrouwen hebben een ander stresssysteem, andere hormonen en een ander immuunsysteem. Hoe worden die verschillen tussen de seksen veroorzaakt en wat betekenen ze? Wat gebeurt er wanneer iemand van geslacht verandert? Zie ook het interview met Iris Sommer elders in dit blad.
Uitgegeven bij Atlas Contact, 2020, 224 p., ISBN 9789045042725 € 21,99 (paperback)

Kunst van Manie en Depressie 

Cover (kleur) Kunst van Manie en Depressie

Kunst van Manie en Depressie van beeldend kunstenaar Mirjam Peters is een beeldverslag van periodes van crises en herstel. Van jongs af aan maakt Peters schilderijen en objecten. Ook tijdens manische en depressieve periodes. Dit boek biedt inzicht in de belevingswereld van mensen met een psychiatrische stoornis en werd genomineerd voor de Willem Nolenprijs 2020.
Uitgegeven bij Drukkerij de Dijk, 2020, 120 p., ISBN 9789082162226, € 24,50

Vraagbaak psychose en schizofrenie.

Cover (kleur) Vraagbaak psychose en schizofrenie

Dit boek van hoogleraar Psychiatrie Lieuwe de Haan biedt toegankelijke kennis over de verschijnselen, de oorzaken, de behandeling en het vóórkomen van psychose en schizofrenie. Alle kennis wordt besproken aan de hand van vragen. Het boek helpt bij het begrijpen van, het omgaan met of het overwinnen van problemen. Toegang hebben tot goede informatie draagt bij aan het nemen van beslissingen over behandeling en bij persoonlijk herstel.
Uitgegeven bij Uitgeverij Boom, 2020, 224 p. ISBN 9789024434589, € 22,50 (paperback)


Tips voor deze rubriek

Illustratie (kleur) tekstwolk

Wat heeft u gezien, gelezen of gehoord over psychiatrie in de kunst of media? Mail uw tip(s) naar redactie@depsychiater.nl.