PLATFORM EUTHANASIE EN PSYCHIATRIE

‘Er is behoefte aan collega’s die een breed spectrum kunnen overzien’

  • 5 min.
  • Vereniging

‘Collega-psychiaters worstelen met de vraag om euthanasie.’ Dat zeggen psychiater dr. Radboud Marijnissen, coördinator van het platform Euthanasie en Psychiatrie, en psychiater Sieke Kruyt, sinds tien jaar SCEN-arts. Een dubbelinterview over het platform dat psychiaters bijstaat die te maken hebben met patiënten met een euthanasiewens, second opinions, SCEN-consulten en de rol van de psychiater.

Het platform Euthanasie en Psychiatrie bestaat sinds 2018 in de huidige vorm, maar mag nog wat bekender worden onder psychiaters. Waarom is het platform belangrijk voor hen?

Marijnissen: ‘Het platform heeft nu zo’n veertig leden uit alle gelederen van de psychiatrie en biedt ondersteuning aan iedere psychiater die te maken krijgt met een euthanasievraag. Daarnaast ontwikkelt het platform scholing voor psychiaters die second opinions verrichten in een euthanasietraject. Ook niet-leden kunnen bij het platform van de NVvP aankloppen. Ik wil dat hulp bij levensbeëindiging meer in het psychiatrieonderwijs en wetenschappelijk onderzoek aanwezig is. Vanuit het platform willen we graag samenwerken met het Expertisecentrum Euthanasie (voorheen Levenseindekliniek) en gebruikmaken van elkaars expertise. Ook willen we als platform een rol spelen in de

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?