ONDERZOEK NAAR VERANTWOORD GEBRUIK VAN NEUROTECHNOLOGIE

‘Het zijn technieken waardoor je niet overvallen wilt worden’

  • 5 min.
  • Wetenschap

Recidive verlagen middels zinvolle interventies is de kernzaak van de forensische psychiatrie. En ook een belangrijke sleutel naar een veilige maatschappij. Recidiverisico heeft betrekking op de toekomst, één waarin neurotechnologische interventies mogelijk een plaats krijgen. Prof. dr. Gerben Meynen, hoogleraar Forensische Psychiatrie, psychiater en filosoof: ‘Een toekomst die nu al vraagt om antwoorden op fundamentele vraagstukken over het recht en de autonomie van forensisch psychiatrisch patiënten.’

Gerben Meynen begon zijn carrière met onderzoek naar toerekeningsvatbaarheid, maar houdt zich nu voornamelijk bezig met neurorecht en neuro-ethiek. Onlangs heeft Meynen een NWO Vici-beurs toegekend gekregen, waarmee hij komende jaren met een team onderzoek gaat doen naar verantwoord gebruik van neurotechnologie in het strafrecht en de forensische psychiatrie om recidive te verminderen. Vijf vragen over dit onderzoek.

1. Hoe verhoudt zich onderzoek naar toerekeningsvatbaarheid tot verantwoord gebruik van neurotechnologie om recidive te verlagen?

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?