DUBBELINTERVIEW MET HOOFDINSPECTEUR EN VELDINSPECTEUR VAN DE INSPECTIE GEZONDHEIDSZORG EN JEUGD

‘Wat je niet wilt, is achter elke psychiater een IGJ-inspecteur’

  • 8 min.
  • Portret

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) slaat harder met de vuist op tafel, als de zorg zo ontspoort als bij de jeugdpsychiatrie. Tegelijk voert ze een andere toon in de gesprekken met instellingen. Vaart de IGJ een nieuwe koers? Ja, zegt hoofdinspecteur Korrie Louwes: ‘Maar let wel: we pakken ook steviger door als het niet goed zit in een instelling.’ De Psychiater in gesprek met hoofdinspecteur Korrie Louwes en veldinspecteur Brigit van Vugt.

Na eigen onderzoek bij twintig instellingen trok de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in het voorjaar flink aan de bel over de misstanden in de jeugd­psychiatrie. Dat gebeurde met het rapport Onvoldoende tijdige en juiste hulp voor jongeren met ernstige psychische problemen, maar ook met interviews in de media, waarin Louwes de situatie in de jeugd-ggz ‘onhoudbaar’ noemde, en sprak van ‘een uitputtingsslag’.

Is dit IGJ nieuwe stijl?

Louwes: ‘Ja, zo kun je dat wel zeggen. Als we veel extra signalen krijgen die steekhoudend blijken, dan vinden wij dat we moeten waarschuwen: let op, hier loopt het hele systeem vast. Maar daar hebben we het niet bij gelaten. We hebben ook een oplossing meegegeven: regel de jeugdpsychiatrie bovenregionaal.’

Wat kan de inspectie nog meer doen?

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?