Bemiddelingspogingen bij opname PZ-passanten

Stuwmeer van psychisch zieke delinquenten

  • 5 min.
  • Beroepsuitoefening
  • Wachtlijstproblematiek

Ondanks hun zorgwekkende toestand belanden psychisch zieke delinquenten de laatste jaren steeds vaker in een gevangenis. Psychiatrische ziekenhuizen, die deze patiƫnten eigenlijk zouden moeten opnemen, zeggen vol te zitten. De overheid, zelf medeverantwoordelijk voor deze misstand, is begonnen met een bemiddelingspoging.

Psychisch gestoorde delinquenten, meestal psychotisch, kunnen ontoerekeningsvatbaar worden verklaard. Ze Slijven dan vrij van rechtsvervolging. In plaats daarvan moeten ze een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis verblijven: dwangverpleging. In Nederland gebeurt dit jaarlijks bij dertig tot vijftig delinquenten.
Na zo'n rechterlijk oordeel belanden gestoorde misdadigers eerst in een huis van bewaring. Daar moeten ze wachten tot er een geschikt ziekenhuis is gevonden. Dat kan erg lang duren, want nergens lijkt plaats voor hen te zijn. Wachttijden van meer dan zes maanden zijn geen uitzondering. Daardoor is een 'stuwmeer' ontstaan van ongeveer vijftig gestoorde delinquenten die ten onrechte in een gevangenis verblijven. &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?