Psychiatrie uit de kunst

  • 5 min.
  • Media & Cultuur
Uitzending gemist

VPRO Tegenlicht: Gewoon gek

Bijna 90.000 mensen staan in Nederland op de wachtlijst voor geestelijke gezondheidszorg, en een miljoen mensen heeft direct of indirect met een psychische aandoening te maken. Er moet iets veranderen, maar hoe? Wat is de grens tussen normaal en abnormaal? In VPRO Tegenlicht passeren nieuwe Nederlandse zorginitiatieven de revue, innovaties van pioniers die vinden dat de geestelijke gezondheidszorg moet veranderen. Er komen zorgontvangers aan het woord, maar ook beroepsgenoten zoals prof. dr. Floortje Scheepers.
Te zien op www.npostart.nl, zoekterm: gewoon gek.


Podcast

Specialisme Mens

Dertien BN’ers zijn door Arkin gevraagd als ambassadeur op te treden om het stigma rond psychische stoornissen te helpen doorbreken. In de dertiendelige podcastserie Specialisme Mens
gaat in iedere aflevering een bekende Nederlander openhartig in gesprek met een ggz-professional van Arkin. Hoe praat oud-voetballer Wim Kieft over zijn cocaïneverslaving? Vindt presentator Filemon Wesseling eigenlijk zelf ook dat hij autisme heeft? En waarom durft kunstenares Ans Markus op hoge leeftijd nog steeds niet langs een druk terras te lopen? De afleveringen zijn te beluisteren op Spotify.


Verstrikt

Jaarlijks overwegen naar schatting zeker 400.000 Nederlanders om een einde aan hun leven te maken. Toch rust op het hebben van doodsgedachten een groot taboe. In de podcastserie Verstrikt vertelt journalist Maarten Dallinga onder meer over zijn eigen doodsgedachten en gaat hij in gesprek met nabestaanden, profes- sionals en mensen die suïcidaal zijn of zijn geweest. Gedreven door zijn eigen ervaringen wil Maarten Dallinga suïcidaliteit bespreekbaarder maken. Verstrikt is te beluisteren via Apple Podcasts, Spotify en website:
www.omroepgelderland.nl/verstrikt.


Boekentips

Je partners psychose samen verwerken

Afbeelding (kleur) boekcover Rachel Janssen

Partners en andere naasten van mensen met psychosegevoeligheid hebben het vaak zwaar als hun partner in een periode van een psychose zit. Ze missen vaak begrip, steun en informatie. Met dit praktische werkboek voor partners van mensen met een psychosegevoeligheid hebben Rachel Janssen en Stef Linsen een hulpmiddel gemaakt voor de voorlichting of begeleiding van deze partners binnen ggz-instellingen.
Uitgegeven bij Expertboek, 2019, ISBN 9789492926982, € 9,95 (paperback)

Laat mij toch niet gek zijn

Afbeelding (kleur) boekcover A.K. Benjamin

Het verhaal van A.K. Benjamin begint bedrieglijk eenvoudig: een neuropsycholoog in gesprek met een patiënt in een Londense kliniek. Sommige patiënten zijn er ernstig aan toe, andere veel minder. Maar dan duiken dingen uit het leven van de therapeut op. Misschien verwoordt hij via zijn patiënten zijn eigen psychische problemen? Zijn die gesprekken een zelfdiagnose, een beschrijving van zijn eigen traumatische verleden en zijn angst af te dalen in krankzinnigheid?
Uitgegeven bij Atlas Contact, 2020, 240 p., ISBN 9789045036595 € 21,95 (paperback)

Leren Omgaan met Stemmen Horen

Afbeelding (kleur) boekcover Robin Timmers

Wat betekent het om stemmen te horen? Hoe kun je in gesprek met iemand die stemmen hoort? En kun je diegene helpen? Auteur Robin Timmers hoort stemmen sinds 2001. Antipsychotica hebben hem niet geholpen. Zijn boek biedt bruikbare handvatten voor stemmenhoorders, hun naasten en hulpverleners, om stemmen horen te begrijpen en ermee om te gaan.
Gratis te downloaden via: www.omgaanmetstemmenhoren.nl
Uitgegeven bij Uitgeverij Tobi Vroegh, 2018

De nobele autist

Afbeelding (kleur) boekcover Romana Vrede

Actrice en theatermaakster Romana Vrede heeft een kerngezonde puberzoon met autisme en een verstandelijke beperking, Charlie. Haar angst is dat wanneer Charlie sterft, als oude man, hij zijn moeder nodig zal hebben maar zij er niet meer is. In De nobele autist richt Vrede zich tot haar zoon en schrijft ze over zijn leven, waarop hij in voetnoten af en toe fictief reageert. Ze begint bij zijn dood, zodat ze hem in romanvorm toch bij zal kunnen staan, en ze herinnert zich zijn jongste jaren.
Uitgegeven bij de Arbeiderspers, 2020, 204 p., ISBN 9789029528290, € 19,99 (paperback)

Ter observatie opgenomen

Afbeelding (kleur) boekcover Timo Bolt en Jacomien Gijzeman

Dit boek van Timo Bolt en Jacomien Gijzeman biedt een kijkje in de observatiekliniek en laat zien hoe verdachten in de afgelopen zeventig jaar zijn onderzocht. Daarbij passeert een aantal bekende zaken de revue, zoals die van de Duitse SS’er Kotälla (van de ‘ drie van Breda’ ), Gerrit de Stotteraar en Volkert van der G. Deze terugblik op zeventig jaar Pieter Baan Centrum laat zien hoe onderzoeksmethoden en opvattingen over toerekeningsvatbaarheid veranderden.
Uitgegeven bij Boom uitgevers Amsterdam, 2019, 325 p., ISBN 9789024430918 € 29,90 (paperback)


NVVP BOEKENCLUB

Via de boekenclub ontvangen alle leden van de NVvP 20 procent korting op geselecteerde (hand)–
boeken van Boom Psychiatrie - de Tijdstroom. Het aanbod varieert ieder kwartaal. Kijk op www.nvvp.
net/ledennet voor meer informatie en de nieuwste aanbiedingen.


Theater

Ongestoord

In haar nieuwe cabaretvoorstelling Ongestoord vraagt Marjolijn van Kooten zich af wat er van iemand overblijft als die geen psychiatrisch patiënt meer is. Wat te doen bijvoorbeeld als je na jaren weer eens op vakantie durft, maar je medicatie vergeten bent? Ze vertelt over haar leven met depressie en angst, maar vooral ook over herkenbare dagelijks situaties. Zoals op een verjaardag naast een persoon zitten waar je nu echt niet naast wilt zitten, of het eten van een stukje taart op je werk dat eigenlijk echt niet zo bijzonder is en waar je achteraf spijt van hebt. Haar verhaal wisselt ze af met liedjes, ontroerend of vol met zwarte humor. Volgens Van Kooten is deze avond 100% antidepressief met als bijwerking lachstuipen en troost en daarvan is geen woord gelogen. Een aanrader dus.
Meer informatie: www.marjolijnvankooten.nl

tekst: Suzan Vogel, redactielid en aios Kinderen jeugdpsychiatrie


Film

Mind my mind

In handgetekende animatie wordt in Mind My Mind het verhaal verteld van Chris, een jongen met autisme, en Hans, het mannetje in zijn hoofd. Samen worden ze geconfronteerd met de sociale en emotionele uitdagingen van het leven. Wat gebeurt er in je hoofd als je autisme hebt? Hans heeft een bibliotheek vol mappen met scenario’s voor allerlei complexe sociale situaties en gaat steeds naarstig op zoek naar een passend script voor Chris. Maar dan wordt Chris verliefd. Regisseur Floor Adams geeft met Mind my Mind op een originele manier weer hoe iemand met autisme informatie verwerkt. Inschrijven voor een vertoning kan via: popup.film/mind-my-mind
Meer informatie: www.mindmymind.nl


Foto reactie icoon (kleur)

Tips voor deze rubriek

Wat heeft u gezien, gelezen of gehoord over psychiatrie in de kunst of media? Mail uw tip(s) naar redactie@depsychiater.nl