VELE (OM)WEGEN LEIDEN NAAR DE PSYCHIATRIE

Vele (om)wegen leiden naar de psychiatrie

  • 5 min.
  • AIOS

Sommige psychiaters-in-spe kiezen direct na hun studie geneeskunde voor de psychiatrie. Anderen maken vele omzwervingen voordat ze in het vakgebied terechtkomen. Wat drijft artsen er toe om uiteindelijk te kiezen voor de psychiatrie? We vroegen het aan twee aios die overstapten vanuit een ander vakgebied.

Portretfoto (kleur) Charlotte Blok & Patrick Smit

Patrick Smit: ‘Het helpt mij een betere psychiater te worden’

Als student werd Patrick Smit gegrepen door de interne geneeskunde. ‘Ik vond dit het meest intellectueel uitdagende vakgebied,’ vertelt hij. ‘Ik was geboeid door de ernstige ziektebeelden. Ook de analytische en gestructureerde werkwijze spraken me aan.’ De liefde was wederzijds: Smit kreeg uitstekende beoordelingen en men was het er over eens dat hij geknipt was voor het vak.

Na zijn opleiding twijfelde hij dan ook niet: hij werd internist. De keuze maakte hij op inhoudelijke gronden. ‘Over de dagelijkse praktijk dacht ik toen nog niet zo na,’ vertelt hij. ‘Daar wordt in de studie weinig aandacht aan besteed.’ Smit was goed in zijn werk. Toch viel het hem zwaar. De werkdruk was hoog, enerzijds door de dienstbelasting, anderzijds ook door de focus op het draaien van productie. Inhoudelijk vond hij het vak nog steeds interessant, maar het werk ervoer hij als een last

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?