MEDICATIEAFBOUW IN WETENSCHAP EN PRAKTIJK

‘Afbouwen is nu nog te vaak een reis in een auto zonder remmen’

  • 5 min.
  • behandeling

Afbouwen van psychofarmaca is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarover zijn psychiaters dr. Eric Ruhé en Remke van Staveren het alvast eens in een tweegesprek over dit onderwerp. Ruhé in zijn rol als onderzoeker bij het Radboudumc en als expert betrokken bij de verschillende multidisciplinaire documenten over afbouwen en Van Staveren als psychiater bij BuurtzorgT, consulent bij een Afbouwpoli en auteur van het boek Minder slikken.

Portretfoto (kleur) Eric Ruhé en Remke van Staveren

Dr. Eric Ruhé en Remke van Staveren houden zich allebei bezig met afbouw van psychofarmaca. Psychiaters en andere artsen hebben grote behoefte aan wetenschappelijke kennis over verantwoord minderen en stoppen, met name bij medicijnencocktails van patiënten met ernstige psychische problemen, constateren zij.
Van Staveren: ‘Kunnen we beginnen met een definitie van afbouwen? Want ik merk dat die term vaak tot misverstanden leidt, zowel bij collega’s als bij patiënten. Afbouwen is niet per se stoppen, maar minderen tot de laagste nog werkzame dosering en dan pas eventueel, als het verantwoord is, en als de patiënt dat zelf wil, stoppen. Dit is iets wat we op de afbouwpoli telkens weer moeten benadrukken: afbouwen is in de eerste plaats minderen.’
Ruhé: ‘Helemaal mee eens. Afbouwen, minderen en stoppen zijn verschillende doelen.’ 
Van Staveren: ‘En laten we het ook

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?