TWEE PSYCHIATERS IN GESPREK OVER DE STELLING:

De diagnose ADHD wordt te vaak en te makkelijk gesteld

  • 5 min.
  • Beroepsuitoefening
  • Professionele twijfel

De diagnose ADHD wordt veel te vaak gesteld, vindt Bastiaan Meyers. Gigi van de Loo herkent de epidemie. Zij pleit juist voor grondige diagnostiek volgens de zorgstandaard ADHD: ‘Volgens de regels der kunst.’ Twistgesprek onder leiding van de redactie.

Foto's (kleur) Bastiaan Meyers en Gigi van de Loo

Een veel gehoorde kritiek op ADHD is dat de diagnose te vaak en te makkelijk gesteld wordt, waarmee andere problematiek zoals hechtings- en persoonlijkheidsproblematiek (bijvoorbeeld bij jongvolwassenen) onderbelicht en onbehandeld blijven met alle gevolgen van dien. Terwijl het tijdig stellen van een diagnose ADHD en behandeling ervan juist helpt om het risico op scheefgroei van persoonlijkheid en andere negatieve effecten op sociaal-emotionele groei te verminderen.

Bastiaan Meyers: ‘De diagnose ADHD wordt te vaak gesteld. In mijn eigen praktijk heb ik een stop gezet op diagnostiek en behandeling van ADHD bij volwassenen simpelweg omdat er geen ruimte meer zou zijn voor behandeling van overige psychopathologie wanneer ik de enorme hoeveelheden aanvragen blijf toelaten. Het voelt als een “epidemie” van ADHD bij volwassenen. De diagnostische meetinstrumenten zijn subjectief en onvoldoende aangepast aan de chronische (digitale) overprikkeling waaraan ons westers

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?