Psychiatrie uit de kunst

  • 2 min.
  • Media en Cultuur

Wat is er de komende tijd te doen, te lezen of te zien op het gebied van psychiatrie en kunst, cultuur en boeken, film, televisie en nieuwe media. U leest het in de rubriek Media en cultuur.

Foto (kleur) dansvoorstelling ADI(C)SCO

Dansvoorstelling

ADI(C)SCO

Foto (kleur) Dansvoorstelling ADI(C)SCOADI(C)SCO is een schijnbaar oneindige danstrip op zoek naar de roes, naar alsmaar doorgaan en daarin jezelf verliezen: ofwel verslaving. ADI(C)SCO is een feest dat uit de hand loopt en nooit eindigt. Met deze voorstelling wil de Finse choreograaf en theatermaker Cecilia Moisio, zelf opgegroeid met een alcoholische vader, de taboes en schaamte rondom verslaving aankaarten. Nederlandse verslaafden brengen de rauwe realiteit van verslaving onder de aandacht via dansvoorstelling ADI(C)SCO.
Nog tot 30 mei in het land te zien. Zie voor speeldata: nite.nl.


Podcast

Bipolair zonder lithium, kan dat en hoe doe je dat?

Omslag podcast

Bipolair zonder lithium, kan dat? Marieke van Eijkelen, ervaringsdeskundig onderzoeker, en Anniemiek Dols, psychiater UMC Utrecht, gingen op zoek naar mensen die niet in de ggz onder behandeling waren en geen medicatie gebruikten, maar die wel in het verleden waren gediagnosticeerd met bipolaire stoornis en hiervoor eerder lithium gebruikten. Van de tien mensen zullen zes na een periode lithiumgebruik hiermee stoppen en hun leven voortzetten zonder medicatie en zonder ggz-contact. Hoe deden ze dat? Ze vertellen er over in deze PsychoseNet podcast, met psychiater Jim van Os als host.
Ook te beluisteren via YouTube.


Boekentips

Zedendelinquenten

Omslag (kleur) boek ZedendelinquentenIn dit boek geeft Jaap van Vliet inzicht in verschillende vormen van seksuele delinquentie en delinquenten: wie zijn het eigenlijk, wat hebben ze gedaan en hoe groot is de kans op herhaling? Daarnaast komt aan de orde hoe hun terugkeer in de samenleving op een zorgvuldige manier kan worden georganiseerd en wat beter kan worden nagelaten, zodat zowel de zedendelinquent als de samenleving hier baat bij hebben.
Uitgegeven bij: SWP, 2024, 168 p., ISBN 9789085602590, € 39,50 (paperback)

Donutpsychiatrie

Omslag (boek) DonutpsychiatrieDe zorg voor kinderen met ontwikkelingsproblemen kraakt steeds meer in zijn voegen. Naast groeiende twijfel over diagnostische systemen en behandelingen, slepen ouders en kinderen lange dossiers achter zich aan en is het zorglandschap versnipperd. De wetenschap heeft nog weinig zicht op concrete verbetering en zoekt naar nieuwe wegen, aldus kinderpsychiater Hilgo Bruining. Hij ziet een belangrijke parallel met andere maatschappelijke vraagstukken.
Uitgegeven bij Boom Uitgevers, 2024, 128 p., ISBN 9789024465101, € 17,95 (paperback)

Groene planeet, groene zorg

 Omslag boek Groene planeet, groene zorgDit boek neemt je op een optimistische manier mee in de begrippen Planetary Health en duurzame zorg. In enkele uurtjes lezen ben je bijgepraat over de laatste stand van zaken om de milieuvoetafdruk van de zorg te verlagen. Het boek biedt up-to-date achtergrondinformatie over CO2, circulariteit, gedragsverandering, medicatie en nog veel meer. Het boek helpt ook om je eigen positie te bepalen. Auteurs: Jurjen Luykx, Juliette Matijssen, Diederik Gommers en Evelyn Brakema.
Uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum, 248 p., ISBN 9789036830201, € 26,95 (paperback)


Tips voor deze rubriek

Wat heeft u gezien, gelezen of gehoord over psychiatrie in de kunst of media? Mail uw tip(s) naar redactie@depsychiater.nl.