De weerbarstige praktijk van samenwerken

Fusiegolf binnen de GGZ nog niet voorbij

  • 5 min.
  • Beroepsuitoefening
  • Organisatie

Niet alleen in het bedrijfsleven zijn fusies aan de orde van de dag. Ook in de geestelijke gezondheidszorg gaan steeds meer instellingen onder één vlag werken. Onlangs vond een grootscheepse GGZ-fusie plaats in Amsterdam. Reden voor een artikel over de achtergrond van deze nationale fusiegolf.

0p 1 april 1998 vond in de Amsterdamse regio Oost/Zuidoost en Diemen een fusie plaats tussen de Riagg Zuid-Oost, de divisie Psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) en de Frederik van Eeden Stichting, een organisatie voor psychiatrische zorg die is voortgekomen uit het voormalige Provinciaal Ziekenhuis bij Santpoort. De instellingen gaan samen verder onder de naam De Meren; voor de AMC-divisie is een speciale vennootschap onder firma (VOF) opgericht.
De fusie is bepaald niet de enige in zijn soort. R. van de Velde, voorzitter van de nieuwe Raad van Bestuur en ex-voorzitter van de voormalige Frederik van Eeden Stichting: 'Nederland telt zo'n veertig regio's. In ongeveer eenderde daarvan hebben zich vergelijkbare fusies voltrokken. Op den duur zal dit in de meeste andere regio's ook wel gebeuren. Het einde van de fusiegolf is voorlopig nog niet in zicht.' &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?