Wetenschap en opinie gaan hand in hand tijdens 26ste Voorjaarscongres

Het wijgevoel van de Nederlandse psychiaters

  • 12 min.
  • Congres
  • Verslag

Er wordt veel gesproken over richtlijnen en protocollen en de term evidence based wordt regelmatig in de mond genomen. Maar er is ook aandacht voor gevoel, empathie en compassie, voor meningen. Op het 26ste Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie wordt het thema 'waarden en wetenschap' breed uitgemeten. Net als vorig jaar, speelt het congres zich af in congrescentrum Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Tussen de bollenvelden en de duinen verzamelen zich op 2, 3 en 4 april psychiaters uit het hele land. Hier wordt gewerkt aan een wijgevoel.

Het is doodstil in de gangen van congrescentrum Leeuwenhorst. Tussen de borden waarop posters met onderzoeksresultaten hangen, zitten een paar psychiaters naarstig in hun programmaboekje te bladeren. Af en toe gaat er zachtjes een deur van een zaal open. Iemand haast zich naar een volgende ruimte, waar op hetzelfde tijdstip een andere interessante lezing wordt gehouden. Het is niet gemakkelijk om uit het aanbod van ruim 125 bijeenkomsten een keuze te maken.
In de pauze vullen de gangen zich met geroezemoes, gepraat, gelach. Bekenden worden begroet, ervaringen worden uitgewisseld. Elke dag zijn er zo'n 750 psychiaters aanwezig. Alleen de zaterdag, voor het eerst ook bij het congres getrokken, trekt minder bezoekers. In totaal komen er, verspreid over drie dagen, ruim 1100 mensen. 'Lang niet gezien, hoe is het?' schalt het regelmatig door de gang. &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?