Rijkdom

  • 1 min.
  • Redactioneel
Portretfoto (kleur) Robert Vermeiren

Bij Leidse studenten geneeskunde geen gebrek aan interesse in ons vak. Integendeel! Voor ons verdiepingsonderwijs Kinderpsychiatrie (voor maximaal achttien studenten) moeten we jaarlijks vele studenten afwijzen vanwege de grote belangstelling. En het recente blok Psychiatrie werd dit jaar hoog gewaardeerd. Studenten noemen de integrale kijk – met expliciete aandacht voor het maatschappelijke aspect – een absolute meerwaarde, naast de inzet van ervaringsdeskundigen. Wellicht speelt ook de toename van psychische problemen bij jongeren zelf, dus ook deze studenten, een rol.

Voormalig assistent interne geneeskunde Patrick Smit en uroloog Charlotte Blok vertellen in deze De Psychiater waarom ze alsnog voor de psychiatrie kozen, na een eerdere keuze voor een somatische specialisatie (lees hier het hele artikel). Ook hen trekt ons vak omdat het meer diepgang geeft – samen met de fascinatie voor de menselijke geest, er meer tijd is voor de patiënt en, niet onbelangrijk, voor het gezin. Bij Charlotte speelden daarnaast eigen ervaringen, genezing van borstkanker, een rol. Een ervaring die voor haar verrijkend was.

Eigen ervaringen is wat psychiater (en voormalig huisarts) Antoinet Oostindiër destijds dreef om voor de psychiatrie te kiezen (lees hier het hele artikel). Net als Bart van den Aakster zet ze die ervaringen geregeld in bij behandelingen, en helpt ze collega’s die mentaal worstelen. Eenvoudig is het niet, zelfstigma is een enorm struikelblok. Beiden willen graag dat de vereniging hier meer meedoet, omdat ze het gepast inzetten van eigen ervaringen verrijkend vinden voor de behandeling.

In de bijdrage over het symposium Film en Psychiatrie wordt de rijkdom van ons vak, wat studenten en collega’s begeesterd, op een andere wijze geïllustreerd (lees hier het hele artikel). Geen specialisme dat zo vaak op een unieke wijze in beeld wordt gebracht. Na deze De Psychiater te hebben gelezen, snap ik helemaal wat mij destijds heeft geïnspireerd om voor de psychiatrie te kiezen, en wat de huidige generatie studenten zo aanspreekt.