OP WEG NAAR VERANTWOORD GEBRUIK VAN CHATGPT

'ChatGPT is zo overtuigend dat je automatisch geneigd bent de antwoorden voor waar aan te nemen'

  • 9 min.
  • Achtergrond

Eind 2022 zag ChatGPT het licht: een online chatbot die op basis van kunstmatige intelligentie (AI) op een menselijke manier kan communiceren. Op het eerste gezicht zijn de mogelijkheden in de zorg legio: als virtuele assistent, symptoomchecker of thuismeetinstrument. Psychologen prof. dr. Claudi Bockting en dr. Evi-Anne van Dis publiceerden onlangs in Nature over prioriteiten voor wetenschappelijk onderzoek gericht op verantwoord gebruik van zulke toepassingen. Een gesprek over het nut én de gevaren van ChatGPT voor onder meer de psychiatrie.

Portretfoto (kleur) prof.  dr. Claudi Bockting en dr. Evi-Anne van Dis
Beeld: Marieke de Lorijn

Om meteen met de deur in huis te vallen: hebben jullie zelf ChatGPT gebruikt om jullie welluidende artikel te schrijven?

Evi-Anne van Dis: ‘Nee, en dat was een bewuste keuze.’
Claudi Bockting: ‘Met ChatGPT zou het een ander artikel zijn geworden. Weliswaar mooi en overtuigend geschreven, maar met deels foutieve of weinig specifieke informatie. En misschien zouden we ook wel per ongeluk plagiaat hebben gepleegd. Overigens hebben we voor ons artikel wél veel tests met ChatGPT gedraaid, onder meer om informatie uit de medische literatuur op te halen. We zagen daarbij dat het programma het nu nog regelmatig mis heeft. Het geeft bijvoorbeeld over- en onderschattingen van behandeleffecten. De gegeven antwoorden variëren bovendien in de tijd en afhankelijk van hoe je de vraag formuleert.’

Dat klinkt niet goed.

Bockting: ‘Wij zien onze publicatie dan ook vooral als een waarschuwing,

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?