GGZ UIT DE KNEL: EEN SAMENVATTING VAN HET RAPPORT

‘Stap voor stap toewerken naar een gedeeld beeld van de toekomst van mentale gezondheid en zorg’

  • 5 min.
  • Beleid

De geestelijke gezondheidszorg zit in de knel. De vraag naar ggz groeit, nu al wachten te veel mensen te lang op hulp en het capaciteitstekort is structureel. Vernieuwingen en innovaties verlopen in de huidige context en regelgeving taai en moeizaam. We komen niet tot een fundamentele verandering van de ggz. Het moet dus echt anders, bepleit Bert van der Hoek, voorzitter raad van bestuur van het Trimbos-instituut.

Foto (kleur) Bert van der Hoek

Het Trimbos-instituut heeft onderzoek gedaan naar het vastlopende systeem aan de hand van drie vraagstellingen: wat is er aan de hand in de ggz? Waar moet het heen? En wat is daarvoor nodig? Er zijn 44 stakeholders uit de ggz geïnterviewd en veertien beloftevolle praktijkinitiatieven geanalyseerd. Daarnaast werden registraties van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Vektis (informatie instituut van de zorg, red.), monitor en adviesnota’s en overheidspublicaties, alsook onderzoeks- en evaluatierapporten van praktijkinitiatieven, bestudeerd.

Wat zien we

In de ggz spelen enkele belemmerende mechanismen.

  • In onze samenleving zijn er risico’s die de kans op mentale problemen en psychische aandoeningen vergroten. Die risico’s zijn afgelopen jaren groter geworden en steeds meer mensen vallen uit en doen niet meer mee.
  • &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?